Бившата приятелка на Влади Въргала - Тезджан Ферад-Джани е оставена без инсулин,

...
Бившата приятелка на Влади Въргала - Тезджан Ферад-Джани е оставена без инсулин,
Коментари Харесай

Бившата на Влади Въргала: Пиша това за онези, които нямат избор и са обречени на смърт от себеподобни

Бившата другарка на Влади Въргала - Тезджан Ферад-Джани е оставена без инсулин, макар че е диабетичка. Актрисата страда от заболяването от последните пет години и не може да съществува без жизненоважното лекарство.

" Можеше и да премълча, само че пиша това поради всички тези, които нямат избор и които са обречени на гибел от себеподобни. Аз съм диабетик. Зависима съм от инсулин. За неинформираните всеки месец с рецепта от персонален доктор и протокол с избран период от ендокринолог, го взимам от съответна аптека.

Предполага се, че знаейки приблизителната численост на болните от тази болест, аптеката следва да го обезпечи. Понеже не се случва за първи път, желая да осветля за казуса. Обикновено има съответна дата, на която си взимам медикамента. В аптеката в родния ми град Силистра обаче преди две седмици на датата бях известена, че сега не разполагат с инсулин. Оставих рецептурната брошура при тях. Щели да ревизират и да ми се обадят ", споделя с болка Тезджан.

Седмица по-късно обаче, позвъняване не последва и тя отива в аптеката. Тогава научава, че в действителност не е задължена за взема инсулина си единствено от тях, тъй като те не разполагат с лекарството. В склада няма и те нищо не могат да създадат. Тя недоумява за какво по-рано не й е било обявено това, а фактът е премълчаван комфортно от година насам. Тя е с диабет от 2017 година и за първи път схваща за това предписание, а въпросната аптека я оставя за повторно без инсулин, написа " Галерия ".

" Рецептурната брошура ми бе върната с леко конфузна усмивка. Пропускайки датата, идващия месец аз към този момент ще съм изпуснала и крайния период на протокола или с елементарни думи казано два следващи месеца ще заставам без инсулин поради немарливост и неглижиране от страна на аптеката. На юридически език, това значи, че една конфузна усмивка съгласно тях оправдава предимушлено ликвидиране. И не, не пресилвам. Да оставиш инсулинозависим без лекарството, да откажеш контакт с доставчиците е еднакво на преднамерено ликвидиране.

Така, откакто в аптеката отхвърлиха подпомагане... отидох в локалното посланичество на така наречен Здравна каса, където ми беше обяснено, това, което аз към този момент споделих... Че съм била просрочила датата. Обясних категорично, че не е по моя виновност и де факто до приключване на протокола мога да взема единствено един път инсулина. Важно конкретизиране, вметната имитация в случай че инцидентно си го намеря, споделиха. Попитах за някаква цифрова платформа, или техен метод да ревизират, къде тъкмо в градчето би трябвало да има от въпросния инсулин, тъй като бързам за работа.

Информираха ме, че подобен метод няма. Обиколих сама всички други аптеки, които ми бяха упоменати, което ми се струва абсурдно и цинично за актуалното общество. Там отношението беше същото. Да не кажа повече от жестоко, само че да кажем, че това беше най-малкият проблем в тази ситуация...

Накрая се обадих в локалното диабетно сдружение. Жената реагира мигновено. Обади се в някаква аптека. Там момчето на касата ангажира шефа си и се оказа, че на следващия ден ще ми доставят инсулин. Искам да кажа следното. В случая аз открих метод и съм жива, но има хора, които освен, че няма да съобразят, само че и няма по какъв начин да си намерят животоспасяващия инсулин ", гневна е Джани, която отглежда сама сина си Иван-Александър от първия си брак. Момченцето страда от аутизъм и има доста специфична връзка с някогашния й другар - актьорът Влади Въргала.

Според осведомени двамата са в доста положителни връзки, само че не са се събрали, както гласяха слуховете. Те и мъчно могат да заживеят под един покрив, тъй като Джани е в родния си град Силистра, а Влади е неразделно до болната си майка в София, която оцеля като по знамение след тежък инсулт
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР